Fri frakt vid alla köp över 699 sek
Fri frakt vid alla köp över 699 sek

Snabba leveranser

Stort sortiment

Förmånliga priser

Elförbrukning spabad - så kan du spara pengar och energi

I en tid med stigande elpriser i backspegeln och, om det vill sig illa, även i framtiden så oroar sig många för elräkningen.

Elprisstödet / högkostnadsskyddet ifrån regeringen verkar ej ha fallit på plats än och vad kan man som spabadsägare göra för att spara energi och pengar? Vad kostar ett spabad i månaden och bör man stänga av det? 

Frågorna är många och härmed ska vi försöka räta ut en del frågetecken samt komma med lite tips.

Bör man tömma badet på vatten och stänga ner sitt spabad?

Kuben.se svarar Nej på den frågan.

Motivet till detta skulle isåfall vara att reducera elkostnader. Nackdelarna och riskerna är dock i våra ögon betydande då sannolikheten för sönderfrusna komponenter (såsom rör, kopplingar, ventiler etc) är stor och måste givetvis ställas i relation till att spara några Kwh.

Vi avråder därför starkt ifrån att vinterstänga sitt spabad.

Pumpar och elektronik mår bra av att vara i gång, värmen som alstras håller fukt borta från elektroniken.

Är ni ändå fast beslutna om att vinterstänga spabadet rekommenderar vi att du kontaktar välrenomerad servicepersonal som jobbar med Spabad.

Det är sammanfattningsvis väldigt svårt att, med säkerhet, veta att man fått ut allt vatten ur systemet med frostskador som följd (vilket Spabadets garantier ej omfattar).

Givet Ni fortsätter njuta av Ert Spabad i vinter och att detta tillåts vara igång, vad kan man göra i syfte att spara energi?

Reducera filtreringstid till lägsta möjliga dvs. anpassa tiden för rengöringscyklerna i badet. Om ni har timpris på elavtalet samt har ett spabad med timer och möjlighet att förlägga filtreringen på natten så rekommenderas detta.

Se till att badet är rengjort (ex vis rören via pipecleaner) och byt filter så att det sitter ett nytt eller rengjort filter på plats.

Glöm inte att kolla att värdena är bra: klor, brom och pH och justera vid behov. Ett spabad med idealisk vattenkvalitet och väl underhållna komponenter drar betydligt mindre ström än ett spabad med smutsigt vatten och smutsiga filter.

Använd med fördel ett värmeskydd och applicera enkelt på ytan. Det minskar avdunstningen, sparar energi och ger även extra skydd åt termolocket.

Skaffa ett välisolerat och energieffektivt spalock! Kubens.e har löpande utvecklat det som resulterat i en av marknadens absolut mest högkvalitativa och populära Spalock i form av våra Sannra™ Lock. Så detta hittar ni Här hos oss!

Hur mycket energi drar ett spabad och vad kostar det att ha igång?

Frågan går inte att svara på generellt utan är beroende av en lång rad faktorer varav några är:

Var i landet står spabadet (temperatur utomhus, elpris/elavtal osv)?

Hur mycket badar Ni? 

Vidtas några energisparande åtgärder enligt stycken ovan eller inte? 

Vilket fabrikat har Ni på Ert spabad (isoleringsförmåga, justeringsmöjligheter på anläggningen, hur stort är badet osv)? 

Oberoende tester som diverse spabadstillverkare antyder att förbrukningen generellt ligger mellan 1800-4000 kwh/år.

Avser Ni att ej använda Ert bad under relativt lång tid (men ändå ha badet igång).

Se till att filtren är rengjorda eller nya.

Kontrollera vattennivå samt vattenvärden med mätare.

Ställ ner badets temperatur (till Eco-mode, energisparläge eller manuellt), det varierar beroende på modell hur lågt du kan ställa temperaturen men normalt 15°C eller 26°C.

Ställ ner inställd filteringstid (filttercykler) till lägsta möjliga.

Använd en värmefolie som flyter på ytan under termolocket.

Spänn fast locket så att det sitter ordentligt.

Kontakta oss

Försäljning, returer, reklamation, leverans och support

(+46) (0)18 – 24 09 00
( Svensk support )
Vardagar 09:00 – 11:30
info@kuben.se