Fri frakt vid alla köp över 699 sek
Fri frakt vid alla köp över 699 sek
Snabba leveranser
Stort sortiment
Förmånliga priser

Läs mer om

Köpt nytt spabad?

Handledning 1: Tips och råd för skötsel av Spabad – Nystart, efter rengörning och/eller vattenbyte. – hur gör jag?

Grundtips för dig som köpt nytt spabad eller kanske köpt ett hus där spabadet redan stod vid tillträdet.

En övervägande del av vattenbehandlingen utgörs av filtrering. Vi rekommenderar Rengörningsfria Spafilter som är överlägsna i användarvänlighet samt tar bort mindre partiklar ner till 1-5 micron i jämförelser med traditionella tvättbara filter som nya klarar ner till 20 micron. Resultatet blir ett betydligt klarare vatten!

1. Fyll på vatten i badet. Vattnet som du fyller i spabadet ska i möjligaste mån vara av dricksvattenkvalitet. Har du egen brunn rekommenderar vi att ni använder ett förfilter när ni fyller på. Nästa steg är att få vattnet i balans. 

2. Justera alkaliniteten korrekt som ett första steg. Höj alkaliteten med Alka Up (om den är för låg) eller sänk den med Alka Down (om den är för hög).

3. Mät PH- värdet (klicka här för val av testutrustning). Försök att ligga i intervallet 7.0-7.4.

Är PH-värdet för högt? Köp pH-minus!
Är PH-värdet för lågt? Köp pH-plus!

Högt pH värde ger sämre klordesinfektion, hudirritation, kalkutfällning samt grumlighet.
Lågt pH värde ger aggressivt vatten som sliter på utrustning och ger irritation i ögon och slemhinnor. 

4. När vattnet är i balans, börja med att chockbehandla det enligt doseringen på förpackningen.
Lämplig chock är (di-)klor-pulver som SpaCare Minichlor. Ett utmärkt alternativ är också Delphin Oxi booster som består di-klor pulver och en del syre. 

Kombinationen ger ett mycket gott resultat! Beroende på vattenkvalitet kan även ev. kalk- och metalljusterande produkter behöva tillsättas.

Ta av locket 10-15 min vid chockbehandling, detta för att skydda spalocket.

5. Nästa steg är att välja vilket löpande desinfektionsmedel som ska användas (klorbrom eller aktivt syre). Klicka här för hjälp att göra detta val! Underdosera inte. Var inte rädd för kloret, var rädd för bakterierna!
Dosera alltid enligt anvisningen på förpackningen.

Nu är badet äntligen redo att avnjutas!

Löpande grundtips:

Duscha väl innan spabad! Se till att duscha ordentlig innan du badar och noga skölja bort tvålrester på kropp och badkläder. En oduschad person tar med sig 200 gånger mer föroreningar i spabadet än en duschad person

Blanda ALDRIG olika kemikalier

Granulat (kemikalier i pulverform) och tabletter kan med fördel lösas upp i en hink med varmt vatten innan du häller det i spabadet. Dock får olika kemikalier inte lösas upp samtidigt i samma hink då det kan bildas giftiga gaser. Det är ingen  fara då det blandas med ett par kubikmeter vatten i ditt spabad.

Spabad rengörning av rörsystem

Man ska byta vattnet i Spabad 3-4 gånger per år och då gör man alltid samtidigt rent rörsystemet. Man börjar med att dosera i rekommenderad mängd “Pipe Cleaner” i det befintliga badvattnet. Sätt på jetsen och kör runt hela system i ca 10 minuter innan du tömmer ut gamla badvattnet. Ta gärna vattenslangen och sätt mot munstyckena så sköljer du ut lite extra smuts.
Det finns medel att rengöra och polera upp själva innandömmet på badet. Tappa i nytt vatten, justera alkanitet, pH och chock-klorera. Du har nu fått ett nytt hälsosamt badvatten att njuta av.

Tips 1: Om du tänkt byta filter samtidigt, så kan det vara smart att spola av gamla filter och använda dessa första dygnet. Annars är risken att du direkt sätter igen de nya filtren med rester från rören och från biofilmen från det färska vattnet. 

Tips 2: Passa samtidigt på att göra rent och skydda vinylsidan av spalock men kom ihåg att noga spola av tvålrester så det inte kommer ner i spabadet för då får du verkligen ett bubbelbad.

Sannra Spalock
Spreya på Vinylskydd 303 så får locket en längre livslängd.

Kontakta oss

Försäljning, returer, reklamation, leverans och support

(+46) (0)18 – 24 09 00
( Svensk support )
Vardagar 09:00 – 11:30
[email protected]